zondag 11 oktober 2015
Mmm...mandje tamme kastanjes..


Deze week een klokblog.

Vrijdagavond was het zover, broer Wim komt een hapje mee-eten (nu ja..hapje, voor de gelegenheid heb ik een grote pan hachee à la Marie gemaakt) en komt met twee grote dozen bij ons aan. Wim en ik kijken er al naar uit. 
Enige tijd geleden heeft hij een mooie moederklok voor ons gescoord. Kan uit 1910-1930 zijn. Een van de eerste soorten klokken met batterij, via stroomdraad kunnen er andere (slaves) klokken op aangesloten worden. Maar zo'n klok hebben we nog niet..

Maar eerst bier en kaas, even een buikvullertje voor we dozen uitpakken.


De klok is bevestigd op een marmeren plaat..


Haha..en broer Wim is zo mogelijk nog trotser op de klok dan wij..
Pinnetje bij Wim zijn wijsvinger maakt dat bij elke slingerbeweging..

...het radertje bij alweer Wim zijn wijsvinger een tikje verder gaat.


En dan komt uiteindelijk ook de kast uit een doos.
Waarschijnlijk heeft de klok in Frankrijk in een Dunlop-garage gehangen. Oftewel een garage waar ze Dunlop-banden verkochten.

Nu eerst de hachee buit maken.

En dan mag mijn Wimmie in het geweer komen, de houder van de klok moet op de goeie plaats worden bevestigd. Natuurlijk wel met waterpas. Het is een beetje een lugubere foto, want broers afgezaagde hoofd ligt zomaar op de koelkast..

Dan kan de klok worden opgehangen.En hier wordt de elektriciteit opgewekt waardoor de slinger heen en weer blijft gaan...


...maar hier is ook een batterij bij nodig!


En uiteindelijk hangt ie dan!
Ziet er misschien simpel uit..maar dat was het niet hoor, ik heb dan ook nog veel meer foto's gemaakt. Het was een echt precisie werk. 


Onze nieuwe keukenklok.
Het fijne van deze klok is, dat we hem niet meer op hoeven te winden. Als het goed is gaat de batterij een jaar mee.
Misschien lukt het Wim om een uurwerk van een slave-klok op de kop te tikken. En als het dan lukt om die op onze oude keukenklok te plaatsen, hangen we die in de gang.
Want de klok maakt elke halve minuut een bijgeluid waarbij het op dat moment de bedoeling is dat de slave-klok dan vooruit springt. (in de tijd hè..niet door de gang).

Zondag 11 oktober

Voor mij een heerlijke dag. (voor Wim ook, maar anders. Die gaat werken).
En deze dame gaat naar de miniaturenbeurs in Rijswijk. Een half jaar geleden heb ik deze beurs over moeten slaan, omdat we toen net een zieke Abel thuis kregen. Dus ik heb er dubbel zoveel zin in!

Voor de geïnteresseerde:

Hier mijn aankopen.


Rechts een goede soldeerbout voor miniaturisten.
Links staat een wasmachine die gebruikt werd rond 1900. Hij draait echt en kan open (hier moet ik nog een wringer bij kopen).
In het midden een pakketje van een Jugendstil tafeltje om zelf in elkaar te zetten.
Voor de groene stoel een speculaaspop en schuin daarvoor het 'mandje tamme kastanjes', van bovenaan deze blog. In werkelijkheid dus een dopje van een eikel met wat zaadjes..

Over twee weken de beurs in Ulft waar ik dan een elektrische figuurzaag ga ophalen.

En dan moet ik toch eindelijk eens gaan beginnen aan het bouwen van het huis. 


2 opmerkingen:

Sjaak zei

Loopt Ie nog steeds gelijk?

liwi zei

Ja hoor!!! :)